Schrijfweek Portugal

Vandaag is het precies twee weken geleden dat ik thuis kwam van een geweldige, zeer intensieve schrijfweek in Portugal. Het heeft lang geduurd voordat ik eindelijk weer ‘geland was’ in mijn drukke leven van werk, kinderen, sport, huishouden, sociale contacten, etc.

Mijn verhaal ging (en gaat) maar niet uit mijn hoofd. En dat is goed: ik wil in die ‘flow’ blijven waar ik in Portugal in terecht ben gekomen. Ik heb daar ontdekt dat mijn boek veel minder af is dan ik had gedacht. Er is werk aan de winkel!

Elke avond minimaal één hoofdstuk, dat is de nieuwe discipline die ik mezelf sinds mijn thuiskomst opleg.

De Schrijf Compagnie Masterclass, georganiseerd door thrillerauteurs Marelle Boersma en Linda Jansma en hun uitgeverij de Crime Compagnie, was enorm leerzaam. De constructieve manuscriptbeoordeling van Linda had me al een aantal pijnpunten in mijn verhaal laten zien, maar na mijn week in Portugal weet ik dat een intensieve cursus met een goede schrijfdocent heel veel toevoegt. Marelle wees mijn medecursisten en mij niet alleen op de verbeterpunten in onze verhalen, maar leerde ons ook hoe we die konden aanpakken. Erg knap, want die verbeterpunten waren bij ons allemaal anders. Zelf moest ik vooral aan de slag met het perspectief, maar anderen hadden moeilijkheden met de spanning, het creëren van meer sfeer of juist met de diepgang van een personage.

Doordat Marelle zo’n goede schrijfdocent is, wist ze ons allemaal precies datgene te geven wat we nodig hadden.

Wat ook zeker niet onbelangrijk is bij zo’n intensieve schrijfcursus: de locatie en de sfeer in groep. Beiden waren dik in orde. Het landgoed van Marelle en Jan is prachtig en bovenal rustgevend. Een perfecte plek om alle dagelijkse beslommeringen uit je hoofd te laten verdwijnen en ruimte te maken voor je verhaal. Elke dag was er tijd om te schrijven op een van de rustige, schaduwrijke schrijfplekjes, met prachtig uitzicht. Het heerlijke Portugese eten dat Jan ons iedere dag voorzette, meestal vers van het eigen land, droeg er aan bij dat we optimaal konden presteren. Een betere inspiratie is niet denkbaar.

De sfeer was bijzonder. Alle cursisten waren vreemden voor elkaar op de dag van aankomst, maar na een week waren we echt een groep. We deelden verhalen (niet alleen de boeken, maar ook dingen uit ons eigen leven), inspireerden elkaar en hielpen elkaar door het geven van opbouwende feedback. De oefening waarbij we elkaar interviewden als een van onze hoofdpersonages en de schrijfcafé-sessies waarin we brainstormden over onze boeken waren heel waardevol.

Antoinette Kalkman, Babara Sevenstern, Ellis Souwerbren, Tamara Onos en ik hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen: debuteren in 2018. Dit is dan ook de belofte die we aan elkaar hebben gedaan. Want als je iets echt wilt, dan moet je jezelf een serieus doel stellen en daarnaartoe werken, anders gebeurt het nooit. Drie medecursisten schrijven een thriller. Dus ben je fan van dit genre, dan kun je hun vorderingen volgen via www.antoinetteschrijft.nlwww.barbaraschrijft.nlwww.tamaraonos.nl en de Facebookpagina van Familiegeluk. Lees je graag historische romans, dan kun je via www.schrijfjuffers.nl Ellis en mij volgen, deze website in de gaten houden of kijken op de Facebookpagina van mijn boek.

Dit bericht is geplaatst in Schrijven met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reageren? Dat kan hier:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *