Een goede titel: zo simpel nog niet!

Een van de moeilijkste dingen aan het schrijven van een boek is misschien nog wel het bedenken van een pakkende titel. In tegenstelling tot bij het schrijven zelf, dat gebonden is aan bepaalde technieken die je kunt leren toepassen, zijn er geen regels om te bepalen hoe je boek moet gaan heten. In principe mag alles: lang, kort, met of zonder de naam van de hoofdpersoon, in één keer duidelijk of juist geheimzinnig. Het is maar net wat je als auteur zelf wilt.

Natuurlijk kan een uitgever hierbij helpen, maar je zult als schrijver toch minimaal met een werktitel moeten komen als je je boek aanbiedt bij een uitgever.

Eerste poging

Al enige tijd geleden bedacht ik voor mijn historische roman de titel ‘Tot het einde van de wereld’. Deze titel was niet willekeurig gekozen, maar gebaseerd op iets dat gebeurt in mijn verhaal. Als ik nu vertel waar deze titel vandaan komt, geef ik naar mijn idee wat te veel weg. Dat ga ik dus niet doen. Maar natuurlijk kun je te zijner tijd mijn boek lezen als je meer wilt weten.

Brainstorm

Kern van de zaak is dat ik deze titel enerzijds wel mooi vond, maar er anderzijds niet helemaal tevreden over was. Het was niet ‘pakkend’ genoeg. Tijdens mijn schrijfweek in Portugal heb ik mijn medecursisten en schrijfcoach Marelle Boersma gevraagd of we een brainstormsessie konden houden over mijn titel. Die middag met zijn allen nadenken bleek ontzettend nuttig te zijn. De mogelijke titels vlogen me om de oren; de een was nog mooier dan de andere. Met een schat aan ideeën keerde ik huiswaarts.

Nieuwe vondst

Thuis ben ik verder gaan werken aan mijn verhaal. Ondertussen dacht ik na. Woog de voor- en nadelen van verschillende titels af en probeerde andere, vergelijkbare titels. Maar eigenlijk was het vanaf het begin al duidelijk: het moest een van de titels uit de brainstormsessie worden. De nieuwe titel dekt de lading, heeft betrekking op de kern van het verhaal, maar geeft nog niet alles weg. Omdat ik toch bezig was, heb ik er meteen maar een ondertitel bij verzonnen, waarvan ik hoop dat deze de lezer zal prikkelen en nieuwsgierig zal maken naar het verhaal.

Met trots presenteer ik de nieuwe titel:

             ‘Omdat u het zegt’

                                                Wat doe je als je gedwongen moet liefhebben?

 

Ik ben benieuwd of deze titel jullie aanspreekt. Je kunt het laten weten als reactie op mijn blog.

Dit bericht is geplaatst in Schrijven met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reageren? Dat kan hier:

2 reacties op Een goede titel: zo simpel nog niet!

 1. Marcel schreef:

  Als ik dit zo leeg kan ik er niet omheen om nog een kleine suggestie te maken nav de titel. (is misschien meer een opmaak dingetje..

  i.p.v. ‘Omdat u het zegt’
  zou je ‘Omdat U het zegt’

  kunnen doen (is gelijk een verwijzing naar het engels waar “I” ook altijd met een hoofdletter wordt geschreven,

 2. kristelschrijft schreef:

  Aardig idee. Volgens mij is onze grammatica zo dat je normaal gesproken alleen een hoofdletter U gebruikt als de aangesprokene een godheid of een heilig persoon is. Maar degene op wie dit slaat heeft wel een bijna vergelijkbare status in zijn land, dus wie weet is het een idee. Dank voor het meedenken! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *